Smerter relatert til bruk av datamaskin?
Tre korrigeringer kan være til hjelp.

Arbeidsstillingen kan ha stor innvirkning på risikoen for å utvikle smerter i nakke, skuldre eller armer ved bruk av datamaskin. Riktig oppsett av arbeidsstasjonen gjør det enklere å unngå eller avlaste repeterende belastningsskader (RSI)*.

Som menneske er det umulig å være i en statisk stilling hele dagen, så vi må bevege oss. Det viktigste er å oppnå en naturlig kroppsstilling der leddene får en naturlig innretting. Det reduserer belastningen på muskel- og skjelettsystemet, og legger grunnlaget for en god holdning.

Gjør en egenvurdering

Her er noen korrigeringer og løsninger for et bedre arbeidsmiljø. Be en kollega eller venn om å se på arbeidsstillingen din og finn ut hvordan du kan forbedre den ved hjelp av små endringer for å redusere risikoen for å få kroniske smerter relatert til bruk av datamaskin (RSI).

Vi kaller det Mousetrapper Moves.

KORRIGERING #1

Hold hendene innenfor skuldrene.


Det er viktig at du holder hendene i en sentrert posisjon for å forhindre RSI.

En vanlig feil er å strekke armen for langt vekk fra tastaturet for å nå musen. Ved å bruke en ergonomisk mus som Mousetrapper får du en ergonomisk sunn stilling som gjør at du kan slappe av i armer og hender. Det er påvist at en sentrert mus gir en merkbar forbedring, ofte etter bare et par uker.

…
…
KORRIGERING #2

Hold armene parallelt med gulvet.


Slapp av i skuldrene og sørg for at albueleddet har en vinkel på ca. 90 grader. Hvis du endrer stilling, må du prøve å holde deg innenfor et område på ca. 70° til 135°, og prøve å stå oppreist i perioder.

KORRIGERING #3

Hold føttene stødig på gulvet.


Juster stolen slik at føttene hviler stødig på gulvet og er litt foran knærne. Bruk fotstøtte om nødvendig.

…

Få mer energi og bli sterkere med treningsstrikk

En ergonomisk arbeidsstilling er viktig for å orke å jobbe lenge og unngå unødvendig smerte. Vil du dessuten være proaktiv og sikre en god helse er det viktig å være aktiv. Treningsstrikk er et bra redskap for å styrke muskulatur og øke din bevegelighet uten at det tar for mye plass eller tid. Her er 6 enkle øvelser som forbedrer din holdning og velbehag.

1. Armstrekk

Begynn med å holde armene i 90 graders vinkel og press deretter hendene rett opp over hodet. Stabiliser deg selv ved å stramme kjernemuskulaturen. Siden du står midt i treningsbåndet, kan du justere motstanden ved å utvide avstanden mellom bena. Denne øvelsen styrker dine skuldre og armer.

2. Roing

I startposisjonen bør du ha en rett rygg og rette armer. Trekk deretter armene mot magen mens du holder ryggen og skuldrene i samme posisjon gjennom hele bevegelsen. Juster motstanden ved å stramme treningsbåndet ved føttene. Denne øvelsen styrker ryggen, skuldrene og armene.

3. Overkropp twist

Begynn med å stå med føttene skuldervidde og vri overkroppen og armene mot der du har festet treningsbåndet. Roter deretter overkroppen 180 grader mens du holder armene og skuldrene stramme. Bytt side etter en rekke repetisjoner. Denne øvelsen styrker kjernemuskulaturen din.

4. Biceps bøy

Hold armene langs kroppen og løft deretter overarmene helt opp til skuldrene uten å bevege albuene. Juster motstanden ved å utvide avstanden mellom bena dine. Denne øvelsen styrker armene dine.

5. Triceps strekk

Ta et skritt tilbake og plasser treningsbåndet under foten. Ta tak i den andre enden av båndet med begge hendene bak hodet, med albuene pekende oppover. Løft hendene så langt opp over hodet som du kan uten å bevege albuene. Denne øvelsen styrker armene dine.

6. Skulderpress

Hold armene langs kroppen og legg treningsbåndet under føttene. Løft armene utover fra kroppen din til de er skulder-høyde. Juster motstanden ved å utvide holdningen din. Denne øvelsen styrker skuldre, armer og nakke.